A szürkehályogról

Milyen betegség a szürkehályog?

A szürkehályog az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, sokszor mindkét szemet érintő betegség, mely kialakulásának számos rizikófaktora ismert. A szürkehályog kialakulása ellen jelenleg nincs ismert megelőzési lehetőség, a kialakuló lencseborússág folyamata nem állítható meg, nem lassítható és nem fordítható vissza. A szürkehályog műtéti megoldása az egyik leggyakrabban és egyben legeredményesebben végzett sebészeti beavatkozás.

A szürkehályog jellemző tünetei

  • homályos, ködös, rossz látás
  • fakó, halvány színek észlelése
  • a fényforrások (pl. autók lámpája) a korábbihoz képest még zavaróbbak (jobban szóródik a fény, fénygyűrűk jelennek meg)
  • az éjszakai látás jelentősen romlik
  • fokozódó rövidlátás („ismét tud tűbe fűzni”)
  • kettőslátás, szellemkép megjelenése

Milyen megoldás létezik a szürkehályogra?

A szürkehályog csak műtéttel gyógyítható.

Részletes szemészeti kivizsgálás alapján tett személyre szabott terápiás javaslat (műtéti érzéstelenítés, műlencseválasztás) és egyeztetés után végezzük el a beavatkozást. Az operáció (elszürkült lencse eltávolítása, műlencse beültetése) időtartama kb. 15 perc, ami után 1-2 órával a beteg hazamehet, és szoros ellenőrzés mellett otthonában gyógyulhat.

A szemsebészet rohamos fejlődésére jellemző, hogy orvosi pályafutásom kezdetén még egy mintegy 10,0mm-es, bevarrást igénylő seben át, ún. extrakapszuláris technikát alkalmazva végeztük a szürkehályogműtétet. 15-20 éve igazi áttörést hozott a phakoemulzifikáció, ami zárt, nyomáskontrollált rendszerben, 3,0mm-nél kisebb seben át végzett műtétet takar. Az azóta tartó folyamatos fejlődés következtében a szürkehályog műtét világszerte a legbiztonságosabb, legnagyobb számban végzett, és mivel végleges megoldást biztosít, ezért egyben a legköltséghatékonyabb sebészi beavatkozás lett.

A műtét elsődleges célja a látásfunkció helyreállítása, ami az esetek nagy részében egyúttal életminőség javulást is jelent.

A kép forrása: freepic.com

A műlencséről

A műtét során eltávolítjuk az elszürkült szemlencsét, és egyénileg választott, prémium minőségű műlencsét implantálunk. A műlencse lágy, de egyúttal elasztikus anyagból készül. Beültetés során a lencsét összehajtjuk, -hogy minél kisebb seben át lehessen implantálni-, és csak a szembe kerülve, rugalmasságánál fogva nyeri vissza eredeti alakját. A lencsetervezés minden esetben individualizált, igyekszünk messzemenően figyelembe venni a páciens elvárásait, életmódját és általános egészségi állapotát. A műtéttel a látást rontó szürkehályog eltávolításán túl korrigáljuk a beteg korábbi fénytörési hibáját is, azaz megszabadítjuk a pácienst szemüvegétől. Ilyen módon, az esetek jelentős részében akár a fiatalkori látásélességét is visszanyerhető, amennyiben azt a szaruhártya, a retina, a látóideg és az agyban elhelyezkedő látókéreg állapota megengedi.

Műlencsék típusai:

  • monofokális
  • tórikus
  • multifokális

Műtét utáni időszak, lehetséges szövődmények

A műtét után a páciens akár már néhány óra múlva eltávozhat otthonába. A szemre másnap reggelig védőkagyló kerül, a biztonságos közlekedés miatt családi/hozzátartozói kíséret feltétlenül szükséges. Otthon az első napot célszerű nyugalomban tölteni, és kerülni mindenféle megerőltető dolgot, hajlongást.